Blog

Aydoğan Web Ajansı

Web 3.0 Teknolojisi

İnternet, son birkaç on yılda birçok evrim aşamasından geçti. Web 2.0 (Web2) olarak bilinen mevcut sürüm, kullanıcıların içerik oluşturmasına ve paylaşmasına olanak tanır. Ancak Web2, kullanıcıların ihtiyaçlarını gerçekten karşılamak için gereken işlevsellikten yoksundur ve onlara verilerine kimlerin erişebileceği konusunda kontrol sağlamaz.

Web 3.0 (Web3) internetin gelecek sürümüdür ve Web2'nin bıraktığı boşlukları doldurabilir. Web3 henüz tam olarak uygulanmamış olsa da, yazılım şirketleri merkezi olmayan uygulamalar (DApp'ler) oluşturarak ve bu uygulamalara yapay zeka ekleyerek onunla başlayabilir.

Web 3.0 Teknolojisi

İnternet, son birkaç on yılda birçok evrim aşamasından geçti. Web 2.0 (Web2) olarak bilinen mevcut sürüm, kullanıcıların içerik oluşturmasına ve paylaşmasına olanak tanır. Ancak Web2, kullanıcıların ihtiyaçlarını gerçekten karşılamak için gereken işlevsellikten yoksundur ve onlara verilerine kimlerin erişebileceği konusunda kontrol sağlamaz.

Web 3.0 (Web3) internetin gelecek sürümüdür ve Web2'nin bıraktığı boşlukları doldurabilir. Web3 henüz tam olarak uygulanmamış olsa da, yazılım şirketleri merkezi olmayan uygulamalar (DApp'ler) oluşturarak ve bu uygulamalara yapay zeka ekleyerek onunla başlayabilir.

Web 2.0 İnternetin Mevcut Durumunu Yansıtıyor

İnternet statik bir varlık değildir. Web 1.0'ın mülayim web sayfalarından bu yana önemli ölçüde gelişmiştir. Web 1.0'ın yerini Web2'nin etkileşimi, sosyal bağlantısı ve kullanıcı tarafından oluşturulan içerik aldığından, Web2 internetin nasıl kullanıldığına ilişkin değişimi ifade eder. Adobe Flash, JavaScript ve Microsoft Silverlight, Web2'nin sunulmasına yardımcı olmak için uygulanan teknolojilerdir.

Şu anda, Web2 mimarisi merkezileştirmeyi içerir. Örneğin, bir web sitesinde bir blog yazısı yazdığınızda, web sitesinin ön ucuyla etkileşime girersiniz, bu da arka uçla ve ardından sitenin veri tabanıyla iletişim kurar. Bir web sitesinin ön ucu ve arka ucu arasındaki iletişiminde yer alan kod, merkezi sunucularda barındırılır ve bir web tarayıcısı aracılığıyla kullanıcılara gönderilir. Web3'te, arka uç mantığının barındırıldığı merkezi bir sunucu mevcut değildir.

Web 3.0, İnternetin Geleceğidir

Web3, internetin evriminde bir sonraki aşamayı temsil eder. Web3'ün ana faydaları şeffaflık, güvenlik ve kişiselleştirmedir.

Merkezi bir sunucuda benzersiz web adresleri biçiminde HTTP kullanmak yerine Web3, bilgilerin aynı anda birden fazla yerde depolanmasına izin verir. Bu, nihayetinde büyük internet şirketlerinin kontrolünü elinden alacak ve kullanıcılara verileri üzerinde kontrol sağlayacaktır.

Web3, ortak anahtar şifrelemesi gibi blok zinciri bileşenlerini içeren yeni bir internet türüdür. Web geliştiricileri, kullanıcılara verileri üzerinde daha fazla gizlilik ve kontrol sağlamak için web yazılım uygulamalarında ortak anahtar şifrelemesi uygulayabilir.

Yapay zeka, Web3'te de önemli bir rol oynayacak. Yapay Zeka öğeleri Web2'de zaten kullanılıyor olsa da Web3, Yapay Zeka destekli merkezi olmayan uygulamaları (DApp'ler) içerecek ve bu DApp'ler, kullanıcılar için kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak için kullanılabilir. Genel olarak, Yapay Zeka özellikleri, kullanıcıların ihtiyaçlarını ve tercihlerini daha iyi anlamayı mümkün kılacaktır.

Web 3.0'ın Güvenliği

Web2'de kullanıcılara benzersiz bir dijital kimlik vermenin tutarlı bir yolu yoktur. OAuth protokolü şu anda web tabanlı hizmetlerde güvenli bir şekilde oturum açmak için bir yetkilendirme aracı olarak kullanılmaktadır.

Ancak bu protokol dünya çapında bir dijital tanımlayıcı olarak kullanılmamalıdır. Bunun nedeni, bir bireyin dijital kimliğinin ve verilerinin üçüncü bir tarafa ait olmaması gerektiğidir.

Web3 ile bir alternatif var. Web3, blok zinciri teknolojisinin kullanımına dayanmaktadır ve blok zinciri teknolojisinin temel unsurlarından biri, blok zincir ağlarındaki verileri korumak için kullanılan bir güvenlik protokolü olan açık anahtar şifrelemesidir. Açık anahtar şifrelemesi aracılığıyla, web yazılım uygulamalarını, kullanıcılara verilerine kimin eriştiği konusunda daha fazla kontrol sağlayacak şekilde geliştirmek mümkündür.

Kriptografi, verilere veya bilgilere istenmeyen erişimi önlemek için bilgilerin şifrelenmesi veya şifresinin çözülmesidir. Kriptografi, bloklar olarak bilinen kayıtlardan oluşan dijital bir defter olan bir blok zincirinin güvenliğini sağlar. Ve Web3'ün önemli bir yönü, bu blokları içeren verilerin güvenli bir şekilde saklanması ve iletilmesidir.

Web3'te, web geliştiricileri, insanların kendilerini özel bir anahtar aracılığıyla tanımlamasına olanak tanıyan dijital cüzdanların kullanımı yoluyla genel anahtar şifrelemesini uygulayabilir. Özel anahtar, bir OAuth2 oturum açma yoluyla bir şirket tarafından sağlanmak yerine kişiye aittir. Özel anahtarın bu bireysel sahipliği, kullanıcıların kimliklerini korumalarına olanak tanır.

Yapay Zeka, Web 3.0'da Web Yazılım Uygulamalarını Geleceğe Taşıyacak

Web3'ün temel özelliklerinden biri, web yazılım uygulamalarının insanlar gibi bilgileri anlamasını sağlayan ve kullanıcıların ihtiyaç ve tercihlerini daha iyi anlamalarını sağlayarak bu uygulamaları optimize etmek için kullanılabilen yapay zekadır.

Web2 birçok gelişmiş özelliğe sahip olsa da, yazılım şirketleri web yazılım uygulamalarını geliştirmek için yapay zeka kullanmaya ihtiyaç olduğu gerçeğinin farkındadır. Ancak bu işletmeler, yapay zekayı uygulamak için gereken bilgiden yoksun olabilir.

Deneyimli yazılım geliştirme şirketleri yapay zekayı uygulayabilir. Çok çeşitli kodlama dillerini bilen son derece yetenekli geliştiriciler kullanırlar. Web3'teki Yapay Zeka özellikleri, son derece güçlü bir nesne yönelimli programlama dili olan Java aracılığıyla uygulanabilir.

Java, makine öğrenimi çözümleri, arama algoritmaları ve sinir ağları için kullanılabilir. Tüm bu yetenekler, Yapay Zekanın Web3'ün parçası olacak web yazılım uygulamalarına getirilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.

Web 3.0'ın Potansiyel Zorlukları

Web 3.0 daha fazla fayda sağlasa da, altta yatan teknolojileri kullanmanın hala potansiyel riskleri vardır.

Teknolojik ilerleme çok önemli olsa da, ilerlemenin bazen bir bedeli olabilir. Web3'ün interneti merkezden uzaklaştırmasına, siber suçları ve nefret söylemini izlemede artan zorluk eşlik ediyor. Merkezi olmayan bir yapı içinde kontrol eksikliği, Web3'ün düzenlenmesini zorlaştıracaktır.

Ayrıca maliyet verimliliği, ölçeklenebilirlik ve erişilebilirlik de Web3'teki engellerdir ve uygulamayı zaman alacak bir şey haline getirir.

Web 3.0 Kaçınılmazdır

Web3'ün, Web2 kadar baskın hale gelmesi zaman alabilirken, Web3'ün öne çıkması kesindir. Bununla birlikte, Yapay Zeka ve Blok Zincir teknolojisi, web yazılım uygulamalarında hala uygulanabilir.

"Web3 teknolojisinden yararlanmak için yazılım sahipleri; Aydoğan Web Ajansı gibi, Yapay Zeka ve Blok Zinciri teknolojisini anlayan bir yazılım geliştirme şirketi ile çalışmalıdır."





Volkan Aydoğan
     
Aydoğan Ajans Instagram
     
Aydoğan Ajans Linkedin

Aydoğan Ajans
Aydoğan Ajans Whatsapp